2014. április 25., péntek

Milyen a jó iskolatáska? - Iskolás szülők kézikönyve

Szerintem egyik iskolai felszerelés kiválasztásával sem töltöttem annyi időt, mint az iskolatáskáéval.
Tágas tér legyen benne, hogy  ne váljanak salátává a könyvek és munkafüzetek.
Könnyű legyen, hogy a gyerek a hátát még felnőttkorában is tudja használni.
Mutatós legyen, vagyis a lányom három napnál tovább lelkesedjen a rajta található mintákért.

Ezenkívül muszáj oldalra két nagy zseb a kulacsnak
 (ha ez a táskába kerülne, annak beláthatatlan következményei lennének, úgyhogy menjen csak kívülre egy hálós zsebbe) és az uzsonnás doboznak (az uzsonnás doboz fogalma az ovis szülőből avanzsált sulis szülőnek
teljesen új dolog, és persze ebből sem mindegy, milyet szerez be az ember. Nálunk az XXL méret vált be, az édi-bédi, kisebb monster highossal szemben, mert Emma bődületes mennyiségű kaját eszik: vagy az ebéd íztelenül bio, és néhány falatot tüntet csak el belőle, vagy hosszú napja van, és kilukad a gyomra, mire az ebédlőbe kerül).


Tehát lelki szemeim előtt nagyjából egy nemlétező, mesebeli hátizsák lebegett, mely nem merevítős (hiszen az rengeteg plusz súly, még akkor is, ha műanyagból készül a merevítő), de az A/4-es munkafüzet, könyv sem gyűrődik benne (gyűri azt majd eleget a gyerekem, hogy takaros kis szamárfülek díszítsék), menő, de olyan mintázattal, melynek menősége nem köthető a divatból bármikor kieső rajzfilmfigurákhoz és hamar elmúló trendekhez, pehelykönnyű (vagyis nem olyan, mint a legtöbb iskolatáska, ami alatt már akkor összeesik a gyerek, ha még nem pakolt bele semmit, ha meg könyvek is kerülnének bele, valószínűleg rohanhatnék vele az ügyeletre, mert maradandó gerincsérüléseket szenvedett).

A legjobb persze az lenne, ha az iskolatáska vinné a gyereket a suliba, és nem fordítva, de hamar rá kellett jönnöm, hogy kénytelen leszek lejjebb adni az igényeimet.

Ahogy ezt mind végiggondoltam, rájöttem, hogy gyakorlatilag lehetetlen ilyen táskát találni. Vagy mégis?


A mi sulink zseniális igazgatója remek összefoglalót készített a szülőknek az iskolafelszerelésekről, és a leírásban azt is megosztotta fotót mellékelve, hogy anyaként ő annak idején, milyen táskát vett a gyerekeinek. A táska súlya üresen nem haladta meg a fél kilót. Ez egy svéd hátizsák márka, melyet eredetileg iskolatáskának terveztek, de olyan jól sikerült, hogy azóta túrázók és biciklisták is használják. Azt hiszem, az ő példája győzött meg arról, érdemes ellenállni a csilli-villi, tünd-bündi figurás, tolltartós-tornazsákos szettben árult, csillagászati összegért kínált, melák táskáknak.

Végül elmentünk Emmával egy olyan boltba, ahol én már felpróbáltam, és lemértem a táskák súlyát, majd választott egy általa menőnek gondolt darabot, nincs rajta se flitter, se glitter, se szalag, se csipke, mégis jól néz ki. Kényelmes, bevált, szereti. És ha az épp dívó trendeket akarja követni, kap rá cuki-muki kulcstartót, zizegő függentyűt, amivel bátran alktuál-menőzhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése