2012. november 6., kedd

Madárasszonyhoz képek: Ragadozók és egy sirály


A vörös vércse kis testű ragadozó, és ezen a közeli képen jól láthatjátok, mennyire vörös, tényleg szép pirosas tollai vannak. Nem csak a természet közelében, de a városban is könnyedén megél, egész csapatok fészkelnek (a legnagyobb magyarországi telep) a Parlament tornyain: a szoborfülkék, ablakok, párkányok régóta vonzzák őket az Országház tetejére.


Az egerészölyv viszonylag gyakori ragadozó, rendszeresen láthatjátok őket az autópályák szélén, oszlopokon ücsörögve, az autók által elütött dögökre várva, vagy az út melletti mezőket vizslatva. A képen látható madárnak az a különlegessége, hogy az egyik lába elsorvadt, az ölyv mégis él és virul, vagyis fantasztikusan tehetséges, mert egy lábbal is tud vadászni.


Dankasirályt is gyakran láthattok, leginkább a Duna-parton vagy a Duna-vizén ringatózva, ahol sok példánya át is telel, míg néhány sirály elköltözik a Földközi-tengerhez. Ennek a példánynak az a érdekessége, hogy két gyűrű is található a lábán,  kisebbik fém több információt tartalmaz, a nagyobb, műanyag viszont, messziről is leolvasható távcsővel.

Az utolsó képen pedig egy aprócskának tűnő, de valójában hatalmas parlagi sas látható, melynek állománya különösen veszélyeztetett, ezért EU-s támogatással igyekeznek megóvni a mérgezésektől és áramütésektől Magyarország egyik legnagyobb ragadozó madarát. A felröppenés mozdulata, annyira gyönyörű, hogy azonnal eszembe jutott róla a Valaki jár a fák hegyén című vers Kányádi Sándortól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése