2015. november 23., hétfő

Megjelent: A darvak tánca


Nagy örömmel tudatom Veletek, hogy megjelent A darvak tánca című új mesekönyvem Szegedi Katalin lélegzetelállító illusztrációival a Cerkabella Kiadó gondozásában,  Lovász Andrea szerkesztésével. 


A kötet Magyarország tájegységeit mutatja az ott élő állatok és növények világán keresztül, vagyis megismerkedhettek népszerű, mindenki által ismert fajokkal, mint a sün, a vidra vagy a levendula, vagy épp ritkaságnak számító élőlényekkel, mint a fehérszárnyú szerkő, aranyos tűzlepke vagy a fekete tárnics. Személyes kedvenceim is helyet kaptak benne, mint az árvalányhaj, a mezei katáng, a zöld leveli béka, vagy a jégmadár.


Hogy honnan jött az ötlet a kötet megírására? Igen, egyszerű a válasz: van nekem egy férjem, aki úgy ismeri a természetet, mintha könyvből olvasná a titkait. Ornitológusként legfőképpen a madarakhoz ért, de nem jön zavarba, ha egy gombát vagy növényt kell meghatározni. Vele járni az erdőket- mezőket mindig nagy élmény, talán csak David Attenborough-val lehet hasonló.


Amikor megismerkedtünk, vett nekem egy kényelmes túrabakancsot, és szó szerint kiráncigált a természetbe, hogy megmutassa annak csodáit. Ezek a csodák már részben megíródtak a Madárasszony című felnőtt regényemben. Részben pedig ebbe a mesekönybe szűrődtek bele.


De a könyv nemcsak ettől különleges, hanem a képektől. Meggyőződésem, hogy Szegedi Katalin nem pusztán illusztrátor, hanem egy igazi varázslónő. Biztos vagyok benne, hogy a zsebében mindig ott lapul egy varázspálca, melyet elég a lélekhez érintenie, és az azonnal életre kel. Aki ugyanis ilyen bámulatos kollázsokat tud készíteni, ennyiféle színnel, hangulattal, szöveghez álmodott mesével és finom gondolattal, annak bizonyára szoros kapcsolata van a mágiával.


Jó szívvel ajánlom hát Nektek ezt a kötetet, fogadjátok olyan szeretettel, mint amilyen szeretettel mi dolgoztunk rajta Szegedi Katalinnal, Lovász Andreával és Nyulas Ágnessel. Nagy-nagy köszönet érte mindenkinek, hogy megszülethetett könyv.

1 megjegyzés:

  1. Minden este ezeket a gyönyörű meséket olvasom a gyerekeknek. Köszönet érte. Várom a folytatást:-)

    VálaszTörlés