2014. április 10., csütörtök

Hogyan tavaszol egy író?

Sok az írnivaló, de annyira nem lehet sok, hogy ne legyen idő a családra, vagy egy kis feltöltődésre. Íme néhány fotó arról, hogyan telik a tavaszom.:)


A Füvészkert maga a csoda. Ez a kis pihés levelű növény egyenesen elvarázsolt. Annak ellenére, hogy a reputációját a nyolcvanas évek virágkötői igencsak megtépázták, amikor annak idején unalomig pakolgatták a csokrokba.





A Füvészkert üde zöldje mindenkit energiával tölt fel. Én sem bírtam ki vigyorgás nélkül. Amúgy az összes évszak rejteget itt meglepetést: állandóan nyílik, virul vagy burjánzik valami a melegházakban vagy a kertben. Érdemes ellátogatni ide egy kis családi gyönyörködésre.


Hát ez a hely már nem mindenki számára látogatható, ezért is volt különösen nagy megtiszteltetés, hogy meghívást kaptam ide. Nem máshol jártam, mint Szegedi Katalin fantasztikus hangulatú műtermében, ahol A fűszerkatona című közös könyvünkhöz készült egy filmtréler.


Nagyon élveztem a forgatást, Kata és a stáb társaságát. Kata tárgyai és személyisége annyira magával ragadó, hogy az ember úgy érzi, pontosan egy mese közepébe csöppent. Egy olyanéba, amit nem ő írt, hanem neki írtak.


Egy madarász férjjel és egy ugrabugrálós, és egy bogarászós lánnyal hová máshova lehetne menni, ha nem a Kiskunsági Nemzeti Parkba? Ez a híd azért fontos a családunk életében, mert a férjem még gyerekként nagyon sokat járt ide madarászni.



A régi vashídról lehet figyelni a vízben felbukkanó állatokat, hallgatni a sikló trappolását a nádasban, figyelni a nádi poszáták hangját, napozni, piknikezni, fotózni, nádharcost játszani, kinek mihez van épp ízlése a családban.


Aztán érdemes egy kicsit odébb autózni a Nemzeti Parkban, és megkeresni ezt az üregdombot ( a mi családunk által adott név), ahol meg lehet lesni a szurikáta európai megfelelőjét, az az ürgét, amely a Petőfi-versben felvázolt karakterű állatkánál jóval aranyosabb. Nálunk az ürgedombon ilyen mondatok szoktak elhangozni: "Anya, ez egy konkrét, óriási ürgelyuk." "Anya, ez a pöffeteg már nem pöfög. Vagy csak kicsit."




És ha az elmesélésem alapján nem lenne világos, hogyan is néz ki egy ürge, miként les, kíváncsiskodik körbe a domb egyik kis járatából előbukkanva, akkor Léna most bemutatja ezen a fényképen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése