2012. szeptember 26., szerda

Ősztől újra kreatív meseírás

Az 5K Központban ősszel is folytatódik az általam tartott kreatív meseírás kurzus felnőtteknek, kéthetente szerdán délelőtt. Ahogy tavasszal, most is sok érdekességgel, színes feladattal, alkotói játékkal készülök az órákra, és persze rengeteg írásgyakorlattal, piaci és kiadói ismeretekkel.

Ha annyira szeretitek a gyerekkönyveket, hogy egyszer Ti is szívesen írnátok egyet, akkor gyertek el az 5K Központba, és meséljünk együtt!

2012. szeptember 17., hétfő

Madárasszonyhoz képek: A spektív


A Madárasszony című regényben többször előfordul, hogy a főszereplő gyűrűző nő, milyen alapfelszereléssel járta az országot, vagy utazott el külföldre. Lilinek a kézi távcső egy olyan tárgy volt, amely az ágya mellett feküdt az éjjeli szekrényen, illetve mindig a nyakában lógott. Olyan természetességgel vitte mindenhová, mint más nő a kézkrémét vagy a púderét.

A madarászokra ez oly annyira jellemző alapkiegészítő, hogy az Izsáki Madárvárta vezetője mesélte,  a kislányának például a "távcső" volt az első szava, hiszen állandóan azt látta az apja kezében.

A legtöbb madarász álló távcsövet, spektívet is magával szokott vinni, amivel egészen messziről is megfigyelheti a madarakat. Egy ilyet láthattok a képen, amint Léna lányom éppen belekukucskál egy tengerparti nyaralás alkalmával.

Amikor egy gyűrűző barátunkkal külföldre repültünk, egy ilyen apró monstrumot is magával hozott. Én eléggé elcsodálkoztam, mert igen súlyos darab. Azóta már férjem is mindenhová ilyennel jár, úgyhogy kezdek hozzászokni a dologhoz.

Linger Lili is eképpen utazhatott külföldre Blatt Leóval, az első szerelmével. Nem hiszem, hogy túl sok ruhát vitt volna magával, és szerintem a sminkfelszerelését is gondosan otthon hagyta. De ő már csak egy ilyen furcsa nő volt.


2012. szeptember 11., kedd

Finisben: Egy marék buborék

Bizony, bizony a héten elkészültek az utolsó képek is az Egy marék buborék című verses kötethez, Szulyovszky Sarolta (a képeit lásd még: http://saroltaszulyovszky.blogspot.hu/) nemsokára hátradőlhet, mert hatalmas munkán van túl.

A csodálatos képek lassan mind a helyükre kerülnek, kiegészítve a Luca Morandini által tervezett látványos tipográfiával, nyomatokkal, pecsétszerű dekorelemekkel, és meglepő foltokkal, papírfelületekkel.

Már alig várom, hogy nyomdába menjen ez a vidám kis kötet, amelynek oldalain tengerember, sellő, sárkány, pegazus, bodzanéni, masinagyerek, légytornász és még sok más mókás figura is megjelenik. És amelynek olyan különleges lesz a megjelenése az illusztrátorának köszönhetően.